tiistai 8. marraskuuta 2016

Pukeutumisneuvonta - Muodin aikakaudet

                                    Iloinen 20-luku


20-luvulla vaatteet muuttuivat väljemmiksi, jätettiin korsetit pois ja kuosit, sekä värit nousivat muotiin.
Miehillä pukeutuminen oli huoliteltua ja linjakasta. Kammatut öljytyt hiukset ja tummat puvut olivat 20-luvun miehen avain asioita. Myös ruudulliset takit olivat suosittuja. Asusteina toimi taskuliinat, solmiot ja hatut kuten knalli ja talvella turkishattu.

Naisilla oli lyhyet hiukset ja hameiden helmatkin lyheni aikaisempaa lyhyemmäksi. Vyötäröä ei enää korostettu, vaan ennemminkin häivytettiin. Runsaat laskokset, pliseeraukset ja kirjailut. Värit olivat voimakkaita tai vaihtoehtoisesti mustaa ja metallisiasävyjä.


Iltapuvuissa asukokonaisuutta täydennettiin iltapuvun värisillä pitkillä hansikkailla, höyhenpuuhkalla tai koristellulla pannalla. Myös paljetit, ketjut, pitkät helmet ja näyttävät korut oli hyvinkin suotavia asusteita.
Koska meikkaaminen, alkoholi ja tupakka tulivat sosiaalisesti hyväksytyiksi 20-luvulla, monessa sen ajan kuvassa naisella on savuke kädessä.

Käsilaukut olivat yleensä nahkaisia ja kirjekuorimallisia.

Kengät sen sijaan olivat pyöreäkärkisiä, Mary Jane-tyylisiä remmikenkiä.

20-luvun tunnettuja henkilöitä muodin saralta olivat mm. Coco Chanel ja Windsorin herttua Edward.

https://fi.pinterest.com/roosadamaria23/1920s/


Niukka 40-luku


40-luvulla muoti oli kekseliästä. Tämä näkyi materiaaleissa, sillä sota-ajan vuoksi materiaaleja oli hyvin niukasti ja käytettiin sitä mitä saatiin. Tästä esimerkkinä puupohjaiset paperikassikengät tai tuohesta punottu käsilaukku.
Miehillä muodissa korostui sotilaallinen tyyli, kulmikkuus ja kovuus.
Väreinä harmaan eri sävyt.

Villi 50-luku

50-luvulla naistenmuodin avainsana oli naisellisuus. Hameet olivat polvipituisia ja kynämaisen kapeita tai kellomaisen leveitä. Miehusta oli tyköön istuva ja povea korostettiin. Asusteet olivat pieniä ja siroja. Kengissä oli terävä kärki ja korkea korko.

Miesten muodissa jätettiin 40-luvun sotilaallinentyyli taakse ja harmaa vaihtui ruskeaan.
Kesällä miesten puku oli vaalea ja kevyt, kun taas talvella tumma ja lämmin. Arkikengät olivat tukevia ja paksupohjaisia. Miehillä ykkös-asusteena toimi huopahattu ja talvisin turkishattu.

Miehen kuva; https://fi.pinterest.com/pin/327636941612703292/

  Kirjava 60-luku


60-luvun naiset pukeutuivat tyttömäisemmin kuin 50-luvulla. Siro tyttömäisyys näkyi polvisukista tai sukkahousuista ja kevyesti vartaloa myötäilevissä tai loivasti levenevissä alaosista. Myös pitkät saappaat ja housupuvut olivat kovaa huutoa. Kenkien kärjet pyöristyivät ja korot matalenivat. Väreinä käytettiin joko valkoista, beigeä ja mustaa tai kirkkaita värejä, sekä hopeaa ja kultaa. 

Miesten muodissa avainsana oli niin ikään nuorekkuus. Tapahtui vapautuminen tiukasta muodollisesta pukeutumisesta ja tämä näkyi esim. väriyhdistelmissä, jotka olivat aikaisempaa vaihtelevempia. 
Tyylikkään miehen vaatekaapista löytyi teryleenipuku, poolopaita ja ohutpohjaiset linjakkaat kengät. Kankaina käytettiin synteettisiä kankaita, vakosamettia, sekä mokkaa ja nahkaa. Suosikki asuste oli lippalakki.

Kuva; https://fi.pinterest.com/pin/274790014736608811/

Suvaitseva 70-luku

70-luvulla oli kaikkea. Tietoa etsiessäni sanoinkin luokkakaverille, että olisi helpompaa kertoa mikä ei ollut tällä vuosikymmenellä muotia. 
Leveät lahkeet, tolppakorot, napapaidat, neuleliivit, värikkäät jopa psykedeeliset värit ja kuosit. Vaatteen pituus saattoi vaihdella microsta maxiin, ja tämäkin oli ok. Suvaitsevaisuus näkyi vahvasti muodissa. 
Silmälasit olivat suurilinssisiä ja jaloissa saattoi nähdä vakosametti kengät tai niin sanotut hollannikkaat.
Myös unisex-vaatteet saapuivat markkinoille ja näin ollen koko perhe saattoi pukeutua samanlaisiin vaatteisiin.Hippimuoti, Punk-tyyli ja Disco

70-luvulla levisi new age-aate, jota on kutsuttu myös vihreäksi aatteeksi. Tämä tarkoitti mm. rauhanomaista värikästä yksilömuotia ja sukupuolista tasa-arvoa julistettiin.


Energiakriisit, terrorismi ja mielenosoitukset toivat muotiin kantaa ottavat t-paidat ja vuonna 75 punk-tyyli kukoisti. Tähän kuului shokkivärit, irokeesiksi leikatut hiukset ja vahva meikki. Vaatteita koristi niitit, hakaneulat ja materiaalina oli usein nahka. 
Myös Disko tyyli oli suosittu suuntaus. Jalkoihin laitettiin paksupohjaiset
kengät ja asuit kimmelsivät isoillakin glitter-ykstiyiskohdilla. Housut olivat lahkeista levenevät ja lantiomalliset - sekä miehillä, että naisilla.
Kuvat; https://fi.pinterest.com/roosadamaria23/1970-luku/


Olkatoppausten kulta-aika 80-luku

Niinkuin jo otsikko kertoo, 80-luvulla olkatoppaukset olivat kova sana. Niittä saattoi olla jopa monet päällekkäin. Vaatteet olivat ylisuuria, painokuvilla ja logoilla koristeltuja. Joustavat aerobicvaatteiden neonvärit olivat myös suosittuja ja näkyivät jumppasalin lisäksi katukuvassa. 
Kurvikas vartalo oli in, ja sitä korostettiin erilaisten vöiden avulla. Suosikkiasusteita olivat myös huivit ja hikinauhat, pannat ja säärystimet. 
Tuona aikana naiset alkoivat pyrkiä miehisille aloille ja se näkyi myös muodissa. Naisten pukeutumisessa oli vaikutteita miesten muodista ja ns. power suit oli työssäkäyvän naisen ykkösvalinta. 
2000-luvulla ei oikeastaan ole omaa muotisuuntausta, vaan toistetaan vanhoja. Milloin on 60-luku muodissa, milloin vaikutteita otetaan 80-luvusta. 
Viime vuonna selkeästi muodin avainasioita ovat olleet hyvin huolitellut kulmakarvat, huulimeikki ja kasvojen korostaminen/varjostaminen. Hiuksissa suositaan liukuvärjäystä, hattaravärejä ja harmaata. Siisti sekainen look, josta esimerkkinä ''messy bun''-nuttura.
Suosittuja merkkejä ovat Adidas, Calvin Klein, Michael Kors ja Timberland. Muutama vuosi sitten myös Ugg-merkkiset tai tyyliset saappaat lämmittivät talvisin monen naisen jalkoja.

Ja sitten. Ihmisten ihastuttaja ja vihastuttaja 2000-luvun vaatetuksessa numero yksi. Legginsit. Onko sopivaa käyttää niitä housuina vai ei?

2000-luvun alussa varsinkin nuorten keskuudessa housut olivat hyvin hyvin matalaa latiomallia. Kyykkyyn ei kannattanut mennä...Eikä oikeastaan istuakkaan, ellei ollut tarpeeksi pitkä paita päällä. K a m a l a a. 

Nykyään suositaan korkeita farkkumalleja, takapuolta korostetaan Freddy- tai Drome-merkkisillä housulla. Myös ns. boyfriend-farkkumalli on suosittu ja vanhempi sukupolvi kauhistelee rikkinäisiä housuja. Housujen lahkeet ovat yleensä nilkkapituisia tai hieman vielä lyhyempiä. 
Ei tule unohtaa myöskään crop toppeja, pitkiä takkeja ja korkeavyötäröisiä joustavia hameita, joita käytetään edellä mainittujen toppien kanssa. 

Jää vain arvailun varaan mistä vuosikymmenistä seuraavina vuosina otetaan vaikutteita. Toivottavasti ei ainakaan 80
-luvun olkatoppauksista tai 70-luvun diskoglitteristä. :)Kuvat; https://fi.pinterest.com/roosadamaria23/2000s-fashion/

Lähteet;
Fashionable clothing from the sears catalogs early 1940s, Desire Smith
Fashionable clothing from the sears catalogs early 1950s, Desire Smith
Flapper Era Fashion from the roaring '20s, Tina Skinner & LindyMcCrod

http://www.lempikirja.fi/muodin_historiaa
http://tyyliniekka.fi/tyylikatsaus-20-ja-30-luvuille/Ei kommentteja:

Lähetä kommentti